Vrouwenrechten over de hele wereld

hoe staat het met de veligheid, stemrecht en seksualiteit?

Over de gehele aardbol lopen momenteel ongeveer 3,75 miljard vrouwen rond. Van Zuid-Afrika tot IJsland en van de diepe oerwouden in Braziliƫ tot de overbevolkte steden in Japan. Waar het voor de ene vrouw normaal is om elke dag rustig over straat te lopen, kan dit voor een vrouw ergens anders een privilege zijn om naar buiten te mogen. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn in sommige landen enorm. Maar ook amper kiesrecht, de vrijheid voor kledingkeuze en discriminatie op de werkvloer zijn ontwerpen waar miljoenen vrouwen dagelijks mee te maken hebben. Hoe groot zijn de verschillen over de hele wereld en waar komen deze verschillen vandaan?

We zetten een paar feiten voor je op een rij:

1. Door de huidige pandemie neemt het geweld tegen vrouwen wereldwijd toe. Meest voorkomend geweld door is huiselijk geweld en seksueel misbruik. Dit komt mogelijk door het wegvallen van inkomsten of het veel thuis zitten samen. Ook het aantal kindhuwelijken neemt toe. Als inkomsten wegvallen geven ouders hun dochters sneller weg. Ze hoeven hierdoor een mond minder te voeden. Wereldwijd mogen vrouwenrechtenorganisaties niet langer bij elkaar komen, waardoor veel hulp voor gezinnen achterblijft. Met name in de derde wereld landen.

2. India is het gevaarlijkste land voor vrouwen op de wereld volgens de Thomas Reuters Foundation. Dit komt omdat vrouwen in India een groot risico lopen om seksueel misbruikt te worden, verhandeld, of als seks- of huisslaaf te worden gebruikt. Dit zijn tradities en gewoontes in India die al eeuwen zo bestaan. In 2017 werden er gemiddeld 92 vrouwen per dag verkracht. Ondanks dat er in 2012 wetten zijn aangenomen om verkrachting tegen  te gaan, faalt de overheid er telkens in om dit probleem aan te pakken. Er is eigenlijk niks veranderd sinds 2012. Wel zijn er jaarlijks demonstraties om het onderwerp ter spraken te brengen. 

3. Er zijn maar 6 landen waar vrouwen evenveel verdienen als mannen. Dit zijn: Belgiƫ, Denemarken, Frankrijk, Letland, Luxemburg en Zweden. In de rest van de wereld verdienen vrouwen minder dan mannen.

Meer weten over dit onderwerp? 

In ons eerste nummer in juni is er een uitgebreid artikel te vinden over vrouwenrechten over de hele wereld!